Oliwa z oliwek znana jest w kulturze śródziemnomorskiej od tysięcy lat. Najwcześniejsze doniesienia o jej uprawie pochodzą z Krety, Syrii i Palestyny, a sam olej z oliwek i proces jego produkcji był wielokrotnie tematem poruszanym w starożytnej sztuce.

W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się wyciąg z liści oraz oliwę z oliwek, której łagodzące i kojące działanie doceniają pacjenci z dolegliwościami o charakterze dermatologicznym czy laryngologicznym. Wśród największych zalet płynących ze spożywania oliwy należy wymienić pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz działanie antynowotworowe.

Oliwka europejska – źródło drogocennej oliwy

Drzewko oliwne w naturalnym środowisku rośnie w głownie w krajach basenu morza Śródziemnego. Z tego obszaru pochodzi aż 75% światowej produkcji oliwy. Oliwka europejska jest często podawana jako przykład rośliny bardzo długowiecznej. Literatura podaje przykłady okazów liczących nawet ponad 1000 lat. Oliwka przyrasta maksymalnie do wysokości 12 metrów, część okazów przybiera postać krzewiastą. Drzewka oliwne są niewymagające, bogato owocują na jałowych, ubogich i kamienistych stokach.

Owoce oliwki europejskiej są szarozielone, niewielkie (do 3,5 cm), owalne. Zarówno część jadalna, jak i pestka zawierają bardzo dużą ilość tłuszczu. Owoce oliwki europejskiej są od tysięcy lat źródłem oliwy – tradycyjnie wykorzystywanej w kuchni i medycynie. Oprócz oliwy w medycynie wykorzystuje się również wyciąg z liści oliwki europejskiej.

Szacuje się, że nawet 80% światowych zbiorów oliwek przeznaczanych jest do produkcji oliwy. Pozostała część spożywana jest w formie przetworzonej – owoce są nietrwałe, dlatego należy je konserwować w zalewach solankowych, w oleju, occie czy kwasie mlekowym.

Olej z oliwek – struktura tłuszczów

Podejmując decyzje zakupowe z myślą o pozytywnym, zdrowotnym działaniu oliwy, zaleca się wybór oliwy z pierwszego tłoczenia – tzw. extra virgin. Ten rodzaj oliwy zawiera jednonienasycony kwas oleinowy (stanowiący około 72% oliwy) oraz kwasy palmitynowy, linolowy, linolenowy i kwasy nasycone. Struktura tłuszczów w oliwie z oliwek jest bardzo korzystna z punktu widzenia zdrowia człowieka.

Oliwa z oliwek i oliwki – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w kosmetologii

Oliwa jest wykorzystywana jako jeden ze składników mydeł i dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych – kremów, balsamów, oliwek dla niemowląt. Jej właściwości doceniają zwłaszcza osoby z wrażliwą i suchą skórą. Oliwa nawilża i natłuszcza skórę poprzez budowanie filmu ochronnego – zapobiegającego odparowywaniu wody z powierzchni skóry i śluzówek.

Oliwa z oliwek – recepta na zdrowe serce

Jak wcześniej wspomniano, wysokiej jakości oliwa z oliwek cechuje się dużym udziałem kwasu oleinowego w składzie. Kwas oleinowy jest kwasem jednonienasyconym, udowodniono, że kwasy jednonienasycone pozytywnie wpływają na kondycję układu sercowo-naczyniowego, chroniąc pacjentów przed powstawaniem zmian miażdżycowych i chorób serca.

Badania epidemiologiczne potwierdzają, że liczba przypadków miażdżycy oraz chorób serca (zawał serca, choroba wieńcowa) jest statystycznie niższa u mieszkańców krajów basenu Morza Śródziemnego, w których diecie oliwa jest powszechna, niż u osób z próbki porównawczej – stosujących tradycyjną dietę, inną niż śródziemnomorska.

W toku wielokrotnie prowadzonych badań, na różnych grupach, udowodniono pozytywny wpływ oliwy na hamowanie rozwoju miażdżycy tętnic i obniżanie stężenia cholesterolu we krwi. Kwasy tłuszczowe z oliwy z oliwek:

  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nieprawidłowego rytmu serca (artymii);
  • mają korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi;
  • pomagają w zachowaniu zdrowego profilu lipidów, zwłaszcza stosunku „dobrego” i „złego” cholesterolu;
  • zmniejszają ryzyko patologicznej agregacji krwinek, działają przeciwzakrzepowo;
  • mają działanie przeciwzapalne;
  • chronią i uelastyczniają śródbłonek naczyń krwionośnych.

Preparaty z oliwą z oliwek w laryngologii – ulga dla suchego gardła, podrażnionej śluzówki nosa i uszu

Ze względu na swoje właściwości oliwa z oliwek jest szeroko stosowana, nie tylko w żywieniu i zapobieganiu chorobom układu krążenia, ale również w laryngologii.

Znajdziemy ją w preparatach stosowanych do usuwania nadmiaru woskowiny z uszu. Odkładająca się w kanale słuchowym zewnętrznym wydzielina woskowinowa może doprowadzić do powstania korka, który zaburza słuch. Również nadmierne czyszczenie ucha, zwłaszcza przy użyciu bawełnianych patyczków higienicznych, powoduje powstawanie korka – podczas czyszczenia woskowina zostaje wprowadzona głębiej, gdzie kumuluje się i twardnieje.

Laryngolodzy zalecają by uszy czyścić jedynie z zewnątrz. Wydzielinę nagromadzoną wewnątrz ucha należy usuwać preparatami opartymi na tłuszczach. W tym celu świetnie sprawdzą się spray’e zawierające oliwę z oliwek (np. Vaxol), która pielęgnuje naskórek ucha, nawilża go, zapobiega obsychaniu i jednocześnie działa profilaktycznie na powstawanie korków woskowinowych. Oczyszczona oliwa aplikowana do wnętrza ucha rozmiękcza nagromadzony wosk i powoduje, że jest on naturalnie usunięty, bez konieczności ingerencji mechanicznej, która może uszkodzić delikatne struktury ucha.

Oliwa przyniesie również ulgę osobom cierpiącym z powodu przesuszonej i pocienionej śluzówki w jamie nosa. Bywa, że na skutek przyjmowania leków (np. sterydów donosowych, sprayów na katar,  preparatów stosowanych w leczeniu trądziku pochodnych witaminy A – retinoidów) lub chorób alergicznych śluzówka wysycha, ulega pocienieniu, krwawi na skutek uszkodzeń lub powoduje nieprzyjemne dla pacjenta uczucie suchości w nosie. Może się ono nasilać w okresie zdrowienia po przejściu infekcji z katarem.

W aptekach dostępne są preparaty oparte na oliwie z oliwek, które łatwo i bezboleśnie aplikuje się do  nosa (np. Nollix). Ulga po ich użyciu jest natychmiastowa, a dzięki formule opartej na tłuszczach preparat na długo utrzymuje się na zmienionej chorobowo powierzchni, nawilżając ją, natłuszczając i wzmacniając.

Osobom cierpiącym z powodu suchości gardła np. związanej z narażeniami zawodowymi, czynnikami środowiskowymi czy chorobami współistniejącymi (np. onkologicznym czy chorobami tarczycy) również pomoże oliwa. Preparaty takie jak Oritolin łagodzą dolegliwości związane z wysychającą śluzówką i podrażnieniem powlekając powierzchnię tylnej ściany gardła i tworząc na niej okluzyjny film.

Warto zaznaczyć, że picie oliwy czy próby aplikowania jej np. łyżeczką nie są tak skuteczne jak preparat apteczny. Preparat należy rozpylić głęboko, na tylnej ścianie gardła, tylko odpowiednio dobrany aplikator umożliwia precyzyjne dawkowanie dokładnie w miejsce podrażnienia.

Podsumowanie

Wybierając oliwę z oliwek z myślą o jej prozdrowotnym działaniu, wybieraj wyłącznie produkty najwyższej jakości. Oliwa oprócz istotnej roli w kuchni jest również wykorzystywana jako składnik kosmetyków, dermokosmetyków i środków farmaceutycznych poprawiających komfort pacjentów. Stosowanie czystej oliwy na skórę lub do łagodzenia stanów suchości gardła może być trudne, z uwagi na specyficzny smak, kolor i trudności w aplikacji.

Aby wykorzystać właściwości oliwy np. w łagodzeniu uporczywego drapania w gardle lub do pielęgnacji przesuszonej skóry, jednocześnie dbając o komfort użytkowania, możesz wybrać preparaty farmaceutyczne, których skład jest oparty o oczyszczoną farmaceutycznie oliwę najwyższej jakości, którą łatwo zaaplikujesz w odpowiednie miejsce (np. na tylną, podrażnioną ścianę gardła) dzięki prostym w obsłudze i komfortowym aplikatorom zaprojektowanym z myślą o potrzebach pacjentów.